Patata vermella

patata vermella

Patata

La carn de la patata és rica en magnesi, potassi i fosfats i, en menor mesura, en sodi i calci. El potassi afavoreix l’eliminació de líquids i edemes, i és clau per a l’aportació de nutrients a les cèl•lules. Pel que fa al magnesi, és un mineral imprescindible per a les cèl•lules, mentre que el calci i els fosfats passen a formar part de l’estructura òssia.
Els hidrats de carboni de la patata són de digestió lenta, de manera que triguen unes dues hores a incorporar-se al torrent sanguini i nodreixen nervis i cervell. Aquesta glucosa augmenta el nivell de glucèmia en sang, cosa que disminueix la sensació d’esgotament i augmenta la capacitat de concentració.
Encara cal destacar l’elevada concentració de vitamina C que trobem en aquest tubercle, així com el contingut de diverses vitamines del complex B, niacina, àcid fòlic i zinc. A causa d’aquests components, la patata activa la producció hormonal, estimula el creixement, regula la digestió, alleugereix l’estrenyiment i enforteixen el teixit connectiu, entre d’altres.

Baixa en calories i rica en nutrients i energia, la patata és un dels aliments més versàtils sobretot en l’alimentació vegetariana. Les seves proteïnes vegetals combinades amb la proteïna animal del mató són el millor substitut de la carn. La major part de les vitamines d’aquest tubercle s’amaguen sota la pell. En coure-les, s’ha de procurar utilitzar poca aigua per tal d’evitar que perdin la vitamina C i els minerals.
La patata es guisa, es rosteix, se salta, es fregeix o es cou al vapor. També intervé en purés, cremes, sopes, suflés, croquetes, truites i masses. També podem emprar-la per elaborar pastissos o fer-la participar com a ingredient dels panellets.
Les patates cuites de qualsevol de les maneres sempre són un bon acompanyant de carns, peixos i altres verdures.