Faves

Faves4

Habas

Inici de temporada: Novembre

Final de temporada: Maig

El valor nutritiu de la fava depèn de si és fresca o seca. Conté d’un 55 a un 60 % d’hidrats de carboni, normalment, en forma de midó. Pot superar la carn en contingut proteic, tot i que aquesta proteïna no és de tanta qualitat nutritiva. Però si combinem en un plat faves amb cereals o tubercles, augmentarem la qualitat de la proteïna, ja que aquests darrers aporten un aminoàcid complementari important (la metionina).
També destaca en la fava l’elevat contingut en fibra. Aquesta aportació de fibra, procedent de la pell, facilita la mobilitat intestinal i evita la retenció fecal de l’organisme. Així mateix, alguns dels oligosacàrids que conté aquesta hortalissa afavoreixen la flatulència a causa de la fermentació a què és sotmesa per la flora intestinal.
Pel que fa als minerals, destaquen el potassi, el fòsfor, el magnesi, el zenc i una quantitat apreciable de ferro.

Tot i que amb les faves podem elaborar plats diversos com sopes, purés, potatges i, fins i tot, afegir-la a amanides fredes (com a ingredient principal) o en plats de pasta, al nostre país les faves són famoses perquè formen part d’una de les receptes més tradicionals: les faves a la catalana.
Amb les faves podem elaborar cremes suaus i una multitud de plats vegetarians. Com a acompanyants, també són un ingredient reclamat i casen amb quasi totes les carns. Ara bé, el gust suau fa de les faves un ingredient idoni per acompanyar determinats peixos juntament amb una copa de vi blanc o rosat.