Mongeta tendra

mongetes

Judía tierna

Inici de temporada: Juny

Final de temporada: Novembre

La mongeta tendra verda és un aliment amb un contingut calòric baix, que ve donat gràcies a la presència d’hidrats de carboni, com el midó, que es troben concentrat a les llavors, així com a la presència d’una petita quantitat de proteïnes. Per contra, és una bona font de fibra, encara que en conté menys del que trobem en altres vegetals.
Quant a la composició vitamínica, la mongeta tendra suposa una font important d’àcid fòlic, tiamina (vitamina B1) i vitamina C. Entre els minerals es poden esmentar ferro, magnesi, fòsfor, potassi i, en quantitats inferiors, calci, zinc, seleni…

La mongeta tendra se sol menjar bullida, sola o amb patata, com a acompanyament del tall, en plats freds, bullida i després fregida amb porc, etc.
Per conservar-la a casa, és recomanable posar-la en una bossa de plàstic perforada i mantenir-la a la part menys freda del frigorífic. D’aquesta manera, la mongeta tendra conservarà totes les propietats durant un període de cinc a deu dies. Si es volen conservar congelades, caldrà escaldar-les prèviament durant uns minuts.