Judías
Els principis actius més destacats de la mongeta són els àcids nucleics i les proteïnes. Aquests àcids, descompostos a l’estómac en nucleòtids i després transportats per la sang, són components vitals ja que reparen i regeneren les cèl•lules de manera que les rejoveneixen.
El contingut en albúmina les fa indispensables per al manteniment del metabolisme cel•lular. Sense aquesta aportació, l’activitat de les cèl•lules del cos disminuiria, cosa que ens provocaria esgotament, irritabilitat, intranquil•litat, falta de concentració, nervis, etc.
Les mongetes també contenen gran quantitat d’oligoelements entre els que destaquen el manganès (necessari per al creixement capil•lar), el molibdè (important per al metabolisme), ferro, calci i potassi. També és ric en vitamina C i diverses vitamines del grup B.
La fibra que proporcionen les converteix en un remei intestinal que regula la digestió i capta els tòxics i les greixos.
Una vegada a la boca, la mongeta és poc granulada, amb un gust suau i consistent que deixa una sensació farinosa molt agradable al paladar.
La mongeta és l’element ideal per combinar amb una botifarra acompanyada amb una mica de cansalada, plat emblemàtic català, o per elaborar un empedrat, plat no menys famós. També podem preparar-la guisada, amb un sofregit i embotits o carns, com també la podem trobar a l’escudella.
Les mongetes també s’utilitzen trinxades en forma de puré o per a fer mandonguilles i hamburgueses vegetarianes. Es poden menjar fredes amb vegetals o amb ingredients propis d’una amanida, així com en el gaspatxo i sopes fredes.
Per la seva composició, absorbeixen sabors d’altres aliments per la qual cosa són ideals amb calamars, peus de porc, bacallà o qualsevol guisat.
© Horta Can Calafell 2014 – Tots els drets reservats | Política de privacitat