Carbassa

Carbassa

Calabaza

Inici de temporada: Maig

Final de temporada: Octubre

Aliment amb escàs aportament calòric pel seu baix contingut en hidrats de carboni, la inapreciable quantitat de greixos i que el component principal és l’aigua.
D’altra banda, presenta un tipus de fibra soluble, el mucílag, amb capacitat per millorar el trànsit intestinal.
La carbassa és rica en vitamina A, essencial per a la visió, la pell, el cabell, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament dels sistema immunològic. A això cal sumar-hi les propietats antioxidants d’aquesta vitamina. La carbassa conté també quantitats apreciables de vitamines E i C, ambdues amb acció antioxidant. A més, aquesta darrera intervé en la formació del col•lagen, els glòbuls vermells, els ossos i les dents.
Pel que fa als minerals, la carbassa és rica en potassi, necessari per a la generació i transmissió de l’impuls nerviós i per a l’activitat muscular normal. En menor quantitat conté fòsfor i magnesi.

Hi ha moltes formes de preparar la carbassa. És bo saber que de la majoria de carbasses d’estiu se’n pot menjar la pell, ja que és molt més fina que en les carbasses d’hivern.
Amb la polpa de la carbassa podem preparar sopes cremoses, farcir raviolis, fer curri indi o estofats amb xili a l’estil mexicà. Tant la podem fregir com presentar amb forma de puré amb all o gingebre. En rebosteria també s’utilitza per elaborar cabell d’àngel i pastissos.