Albergínia

Berenjena

Inici de temporada:  Maig

Final de temporada:  Desembre

Poc calòrica; per contra, és rica en fibra i en un ampli ventall de vitamines i minerals (sobretot potassi). Les pectines i protopectines contribueixen a abaixar el nivell de colesterol, mentre que la cel·lulosa estimula el trànsit intestinal. També conté polifenols: en particular tanins, que li aporten una lleugera propietat astringent.

Arrodonida, carnosa, subtilment perfumada, l’albergínia és una de les hostalisses més emblemàtiques de la cuina mediterrània. Pot ser tallada en làmines i torrada. Posteriorment es pot consumir adaptant-la a qualsevol paladar amb salses amb herbes fresques, anxoves, formatges fosos, tàrtars de tomàquet, pela de llimona, oli d’oliva…. Al forn, es fa fundent i s’impregna dels sabors que l’acompanyen. Saltada a la paella, es conforma amb un raig de llimona, algunes herbes i una mica d’all picat.
No cal pelar l’albergínia per preparar-la. La pell d’aquesta hortalissa, a més, redueix l’absorció d’oli per part de la carn i, si es vol, es pot separar la pell molt fàcilment un cop cuinada.