Alfàbrega

Alfàbrega1

Albahaca

Inici de temporada: Maig

Final de temporada: Agost

L’alfàbrega és rica en metilcavicol, linaleol, cineol i eugenol, als quals cal sumar les saponines que la composen. Aquestes essències la doten de propietats digestives, aperitives, espasmolítiques i carminatives. D’aquesta manera, l’alfàbrega és indicada per a digestions lentes i pesades, espasmes de l’aparell digestiu, tos convulsiva i migranyes.
Aprofitant les seves propietats analgèsiques, vulneràries i antisèptiques, també té usos d’aplicació externa sobre ferides, èczemes i miàlgies.
S’ha de tenir en compte que les essències de l’alfàbrega poden produir irritació de les mucoses.

L’alfàbrega és sovint utilitzada en la cuina mediterrània en amanides, sopes de verdures, salses i també en guisats de qualsevol tipus de carn. Les fulles picades serveixen per condimentar amanides, arrossos, pastes, sopes, bolets, ous, carns i per elaborar la famosa salsa pesto.
Per utilitzar la fulla fresca s’ha de tenir en compte que té una olor molt forta i un gust picant que recorda el pebre. D’altra banda, la planta seca s’assembla al curri, i pot agafar també un gust anisat.
L’alfàbrega també es pot trobar en forma d’infusió.