Tomàquet d’amanida

tomaquet_verd

Tomates

Inici de temporada: Maig

Final de temporada: Desembre

El color vermell característic del tomàquet es deu a la presència de licopè, un pigment que abunda en el tomàquet madur i que té un alt poder antioxidant. Els efectes protectors d’aquest carotenoide són reforçats per la presència de vitamina C, que, juntament amb les vitamines A i E, actuen de forma beneficiosa sobre el nostre sistema immunològic i protegeixen l’organisme gràcies a la reducció de l’efecte nociu dels radicals lliures.
A més, a causa de l’alt contingut en potassi i escàs en sodi, el tomàquet és considerat un aliment amb efecte diürètic i, per tant, beneficiós per a l’eliminació d’un excés de líquids i de toxines.

El tomàquet és una de les hortalisses més versàtils a la cuina. És habitual menjar-lo cru en amanides, tant com a ingredient principal i acompanyat de formatge i olives, com donant un toc de color a les amanides d’enciam. Però també se sol cuinar al forn, farcit i gratinat o escalivat; a la planxa o fregit.
Si el voleu pelar, feu una incisió en forma de creu a la base i submergiu-lo uns segons en aigua bullent i tot seguit en aigua amb glaçons. La pell es retirarà llavors molt fàcilment.