Julivert

Perejil

Inici de temporada: Gener

Final de temporada: Desembre

El julivert aporta quantitats notables provitamina A o betacarotè, precursora de la vitamina A, essencial per mantenir una correcta visió, per al bon estat de la pell i el cabell, les mucoses i els ossos, i per al bon funcionament sistema immunitari. És important el contingut en vitamina C, que intervé en la formació del col•lagen, els ossos, les dents i els glòbuls vermells, i afavoreix l’absorció de ferro dels aliments i la resistència a infeccions. A més, tant la vitamina A com la vitamina C tenen un destacable efecte antioxidant i, per tant, rejovenidor. A la vitamina E que conté se li atribueixen propietats antioxidants, de millora ocular, preventives de Parkinson i vasodilatadores.
El contingut en minerals com el fòsfor i calci d’aquesta planta és molt interessant per al nostre sistema ossi, per a les dents i les ungles, a més de nodrir les cèl•lules de l’organisme.
Conté també flavonoides, d’acció antioxidant, antiinflamatòria i diürètica, i oli ric en apiol i miristicina, estimulant de la menstruació, vasodilatador i tonificant.

El julivert arrissat és un bon acompanyament per a sopes i amanides. També és un ingredient principal en farcells d’herbes aromàtiques.
El julivert es pot afegir en amanides, finament picat, però també és un ingredient gustós a l’escudella, ous i truites, peixos i patates. És un element molt important per a gran varietat de salses clàssiques. Del julivert se n’utilitzen tant les llavors com les arrels seques com a espècies.