Bròquil

broquil

Brócoli

Inici de temporada: Octubre

Final de temporada: Març

El bròquil té un valor calòric molt baix. D’altra banda, ha estat classificat com l’hortalissa amb el valor nutritiu més elevat per unitat de pes de producte comestible.
És important des del punt de vista nutritiu per la varietat i quantitat vitamíniques que ens aporta. És una font excel•lent de vitamina C, àcid fòlic i niacina, i una bona font de provitamina A i vitamines B1 i E.
De l’aportació de minerals, cal destacar el potassi i quantitats significatives de calci, magnesi, zinc i ferro. D’una banda, el potassi intervé en la transmissió i generació de l’impuls nerviós, en el funcionament de l’activitat muscular normal, així com en l’equilibri d’aigua dintre i fora de la cèl•lula. D’altra banda, el magnesi es relaciona amb el funcionament de l’intestí, els nervis i els músculs; forma part d’ossos i dents; millora el sistema immunològic, i té un lleuger efecte laxant. També és important el contingut en iode, ja que aquest mineral intervé en nombroses funcions metabòliques i és essencial en el creixement del fetus i en el desenvolupament del seu cervell.
Últimament s’han identificat en el bròquil una sèrie d’elements fitoquímics amb potencials efectes de prevenció de diversos tipus de càncer i altres malalties. Molts d’aquests compostos contenen sofre, responsable del fort olor que desprèn aquesta verdura durant la seva cocció.

El bròquil té un gust acre pronunciat, més suau que la coliflor. Admet les mateixes preparacions que la coliflor, és a dir, saltat amb alls i vegetals, amb trossos de pernil, amb pebre vermell, cobert de beixamel i gratinat al forn.
El bròcoli es pot coure al vapor o bullir-lo i es pot presentar sol o acompanyat d’altres verdures.