Bledes

bledes

Acelgas

Inici de temporada: Gener

Final de temporada: Desembre

La bleda és una verdura amb baix contingut calòric. Per contra, és una verdura molt rica en sals minerals. Destaca pel seu  contingut en magnesi, sodi i iode. La bleda és també una de les verdures amb major contingut de folats. Els folats intervenen en la producció de glòbuls vermells i i blancs, en la síntesi del material genètic i en la formació d’anticossos del sistema immunològic. La bleda té també un contingut important de betacarotè (provitamina A) que l’organisme va transformant en vitamina A a mesura que ho necessita. La bleda té també propietats laxants i digestives a causa de l’elevat contingut en fibra.

De la bleda en comsumim la fulla, molt interessant pel seu valor nutritiu i també per la seva versatilitat a la cuina. És una de les verdures de fulla que es consumeix menys en fresc, tot i que també es pot consumir en amanida, especialment les penques. Si la cuinem és important que ho fem utilitzant l’olla exprés o al vapor per tal d’aprofitar tota la seva riquesa en sals minerals i vitamines. Més enllà del tradicional plat de bleda amb patata i pastanaga, la bleda és un excel•lent ingredient en receptes de sopes i saltats, com a guarniment de plats amb peix i carn, com a embolcall per farcellets. Proveu també les penques arrebossades.