Alls tendres

Alls_tendres

Ajos tiernos

Inici de temporada: Octubre

Final de temporada: Maig

Els alls tendres ens aporten les mateixes virtuts que l’all sec, tant pel que fa al sabor com pel que fa a la salut, ja que és la mateixa hortalissa però en estat immadur.
El contingut energètic de l’all és alt a causa de la gran quantitat de proteïnes i hidrats de carboni que conté. Ara bé, normalment n’ingerim poca quantitat, cosa que fa que l’aportació nutritiva real sigui baixa.
Les excel•lents qualitats diürètiques, depuratives, antisèptiques i antibacterianes de l’all, així com els seus efectes cardiovasculars, són amplament coneguts.

L’all tendre és una versió lleugera de l’all, amb el mateix sabor però amb menys picor, olor i potència gustativa, i millor digestió. D’aquesta manera si volem cuinar més ràpid o amb un sabor més atenuat substituirem l’all per l’all tendre.
El tendre té gran quantitat d’aigua, cosa que li proporciona una textura cruixent i un sabor molt més suau, diluït, i agradable.
Així doncs, l’all tendre esdevé, de la mateixa manera que el seu homònim sec, un condiment essencial i omnipresent a la cuina. S’usa picat, tallat en làmines o saltat, fet al forn o cuit a l’aigua. Però més enllà del seu paper com a condiment, l’all tendre també pot tenir un paper principal en forma de sopa, puré o salsa.